Psihoterapija za mlade

Period adolescencije jedan je od najizazovnijih razvojnih perioda. Dovoljno ste stari da želite nezavisnost, a još uvek vam je neophodna podrška roditelja. Suočavate se s mnogo različitih izazova na svim planovima. Od vas se očekuje da donesete odluku čime ćete se baviti u budućnosti. Tu su i izazovi s vršnjacima, pitanja usamljenosti i još mnogo toga. Psihoterapija za studente i adolescente usmerena je na prevazilaženje normalnih razvojnih životnih kriza.

Rad u Psihološkom savetovalištu za studente omogućio mi je da se direktno susretnem s izazovima mladih ljudi u Srbiji. Najčešći razlozi javljanja studenata za psihoterapiju jesu bili promena mesta stanovanja, anksioznost, panični napadi, usamljenost, samopovređivanje, depresivnost, teškoće u uspostavljanju emocionalnih odnosa.

Kao stručni saradnik – psiholog, u osnovnoj školi, imao sam priliku da savetodavno radim i upoznam mlade ljude. Bolje razumevanje sebe, svoje uloge u odeljenju, razvojni period, generacijske razlike u odnosu sa svojim roditeljima, problemi sa učenjem i koncentracijom, i istraživanje budućeg poziva jesu staze koje smo, bar jednim delom tog puta, prolazili zajedno.

Organizovao sam nekoliko tribina na kojima su mladi mogli da dobiju odgovore na pitanja koja se tiču očuvanja njihovog mentalnog zdravlja.

Period adolescencije prilika je da se sve ranije nezavršene stvari preispitaju i završe.

Mlade osobe imaju ogroman kapacitet da se razvijaju i uče, tako da ovaj rad vrlo brzo od terapijskog može da pređe u preventivni.

S druge strane, mnogi izazovi koji u ovom periodu ne budu adresirani na pravi način kasnije mogu da zadaju mnogo problema i rad na njima može biti znatno otežan.


Kako psihoterapija za mlade može da vam pomogne

Pre nego što počnemo da radimo, imamo inicijalnu seansu na kojoj diskutujemo zašto ste se odlučili za terapiju i da li će vam ovakva vrsta usluge biti od koristi. Ovo je takođe prilika da me pitate sve što vas interesuje o psihoterapiji i što može da utiče na vašu odluku. Inicijalna seansa je prilika da i vi mene upoznate isto onoliko koliko ću i ja upoznati vas.

Dođite da se upoznamo i da vidimo kako terapija može da vam pomogne.

Popunite formular ispod kako biste me kontaktirali i ukratko opisali na čemu biste želeli da radimo.

Važno obaveštenje: Trenutno ne radim i ne odgovaram na mejlove. Napisaću obaveštenje kad opet budem počeo da radim.

Podeli tekst: